zaterdag 31 december 2011

Op de valreep van 2011

Zaterdag 31 december 2011. Zelf ben ik niet wezen vissen, maar Marcel weer. Via de e-mail kreeg ik onderstaand verslag inclusief foto's.


Hoi Jan,


Ik zag vanmiddag die visser weer met dat aas daar, ik ben er toch maar op af gestapt, hij ging net weg.
Bleek een normale visser te zijn, hij had er 2 gemist met dode spiering waarvan 1 grote zei hij, leek wel of die vast zat en haak krom.


Ik ben later om 16uur even geweest met de 10grammer en het was niks met de streamer, geen tikje maar ik kon er ook niet zo ver mee werpen als de rapier met de dunne lijn. Na een half uur maar een 8cm shad eraan gedaan en eindelijk wat aanbeten/missers, om 16.45 was het raak een middelmaatje, daarna nog wat missers, ze zitten allemaal ver weg lijkt wel en allemaal in het linker stuk.
Die ene snoek was ook flink gehavend zeg, allemaal strepen op hem, op de foto's zie je het moeilijk, ik had hem in het water onthaakt en het schemerde en de flits wilde niet automatisch. Om 17.30 ging ik weg, ik zag echt niks meer en aan de wartel in de ogen hoorde ik dat ik 'er was'.


Eerder op de dag was ik nog even naar Martinhengelsport in Rotterdam geweest, een zaak puur alleen voor vliegvissen, ik krijg er eerdaags wat proefworpen en wat hengels testen.
Die Sir Edward van vroeger 'van der Heul', blijkt een nederlandse topper te zijn op dat gebied, daar heb ik ruim 30jaar geleden nog les van gehad in de hofvijver, hij komt daar ook vaak voor de hobby en is nu vertegenwoordiger van Spro brrrr bagger.




Ik hoop dat we nog vaker gaan vissen, ik vond het leuk ondanks dat ik niks ving.


groeten van Marcel.


hier nog de allerlaatste 2011 snoek....ik zal nog wat foto's maken van mijn nieuwe vliegmateriaal, wordt vervolgd...









dinsdag 27 december 2011

Maandag tweede kerstdag 2011

Maandag tweede kerstdag heb ik niet gevist, maar Marcel is er met zijn zoontje op uit geweest. Hij ving twee snoeken en e-mailde mij de foto's.

Marcel mailde :
"En nog 2 snoeken laat in de middag, de eerste achterin zijn waffel de 2e voorin, zo hoort het. En dat in 30min.
Heb daarna in de aalkeetpolder gelopen en wat gevist, terug zag ik pas dat het verboden is daar.....mmmmm, was er niet ondiep, misschien eens vanaf het gemaal er proberen te komen......"











Verder heeft hij nog wat streamers gekocht via Ebay:

"Ik kreeg net nog een mailtje van ebay, dat ik de verloren 14 streamers om 3 uur s'nachts toch nog goedkoper dan de winnaar mag kopen, maar gedaan.


http://stores.ebay.com/Flies-2010/


Dus ik heb er weer 14 EP streamers voor €26,- incl. verzenden bij haha, op www.dyckers.com zijn ze vaak €9,50 per stuk."



zondag 25 december 2011

Zondag eerste kerstdag op de snoek

Vandaag hebben Marcel en ik afgesproken om te gaan snoeken: hij met zijn FP rapier en pelicaan 50 en een streamer, ik met mijn FP 5 grams grafiet en Shimano Symetre 750 en een zelfgemaakt spinnertje. De verwachting was dat het bewolkt zou zijn en hard zou waaien, maar als we omstreeks tien uur beginnen breekt de zon zelfs door en de wind valt in eerste instantie ook nog mee.

Ik heb overigens vandaag voor het eerst een Adventure Bullit HD camera bij me die ik enkele weken geleden heb gekocht. De bedoeling is dat je de camera op je hoofd(helm of hoofdband) monteert zodat je tijdens het vissen jezelf filmt. Het opnemen blijkt nog geen succes: er staat wel beeld op de Bullit, maar het is schokkerig en scheef. Ik had de camera provisorisch aan een zweetband bevestigd, maar dat is geen succes. Ik denk dat ik toch een soort helm moet nemen of een skibril zodat ik de Bullit vaster kan monteren. Ik kom er later nog op terug.


De snoeken geven ook al niet thuis vandaag: Marcel krijgt als eerste een aanslag, maar de snoek schiet los. Later krijgt hij nog een aanslag, maar ook die blijft niet hangen.
Zelf krijg ik twee aanslagen, waarvan er een een snoek oplevert van ongeveer 65 cm. Deze blijkt echter vlak boven zijn oog gehaakt, maar gelukkig is het oog van de snoek onbeschadigd. We besluiten de onrustige snoek maar zonder foto snel terug te zetten. Op onderstaande foto ben ik bezig met de dril.



Marcel heeft me later nog een filmpje van de dril gemailed gemaakt met zijn Iphone. Marcel Bedankt nog daar voor. Hier is tie:





We vissen nog stug door tot omstreeks één uur, maar het levert geen snoek meer op. Wel is het bijna voorjaarsachtig weer als je uit de wind en in de zon staat. Wat een verschil met vorig jaar toen we een witte kerst hadden.

Van Marcel krijg ik later nog een email met foto's en nog een avontuur:


"Deze kwam er eind van de middag nog aan de Rapier bij moeders in de tuin, ik dacht yes eindelijk hier ook weer eens snoek.
Helaas, in de staartwortel en ook nog eens de wilgentakjes in die loslagen op de plaats van de waterlelies.
30min uiterst voorzichtig kunnen sturen, erg lastig tussen de takjes, echt een wonder dat het heel bleef, ik denk door de 'rek' van de stilon."


donderdag 22 december 2011

Uit de oude doos

Een aantal maanden geleden was ik aan het vissen in de Zuidbuurt toen achter me een auto stopte en iemand mijn naam noemde en vroeg of ik nog iets gevangen had. Hoewel ik hem al hem al een jaar of dertig niet gezien had, herkende ik hem meteen: Marcel Neerhout. Begin jaren tachtig visten wij veel samen in de wateren van Vlaardingen op karper. Beiden visten wij toen al met Fairplay hengels. Dat is nu al ruim dertig jaar geleden.
Ook viste we regelmatig in de polder bij de eendekooi met de spinner. Daar hebben we menig vis avontuur meegemaakt. Ik herinner me nog die keren dat het er flink stroomde en de snoeken flinke tegenstand boden.  Ik herinner me ook die keer dat Marcel met de spinhengel daar een karper haakte en ving en dan gewoon met de spinner diep in de bek van de karper dus doelbewust gepakt door die karper. Dat waren leuke avonturen.

Ik vertelde Marcel waar ik vaak viste en niet lang daarna trof ik hem daar ook. Volgens mij had hij het vissen sinds kort weer serieus opgepakt. Hij zocht contact via email en stuurde ook een aantal foto's van onze vangsten uit 1980. Hieronder de nog piepjonge Marcel met een grote snoek.


Verder nog wat foto's van mij zelf met karpervangsten:




Met mijn groene Winston special light Fairplay karperhengel en ABU cardinal 44. Deze hengel is ondanks zijn leeftijd van ruim 30 jaar en vele honderden karpers nog steeds in perfecte staat. Een Fairplay hengel koop je voor je leven. Deze hengel kostte toentertijd 245 gulden.





Ook stuurde Marcel mij nog een paar foto's van zijn vangsten met zijn nieuwe FP rapier:




Marcel bedankt voor de foto's. Het wordt tijd dat je zelf een blog gaat beginnen. Dan kunnen we meegenieten van je vangsten met je nieuwe Fairplay hengels.


zondag 4 december 2011

Woensdag 30 november en zondag 4 december


Woensdag 30 november 2011
Woensdag 30 november heb ik een vrije dag.’s-Middags heb ik een afspraak, maar ’s-morgens heb ik tijd om te vissen. Ik besluit weer met mijn FP baitcaster te gaan met  ABU revo premier  reel en Rapala J-13 oranje. De baitcaster is duidelijk mijn favoriet de laatste maanden.



Het weer is prachtig: zonnig met een graad of 10 en een zuid-zuidwesten wind. Om een uur of tien arriveer ik op mijn stek. Gauw de baitcaster opgetuigd en ik kan beginnen. Worp na worp vis ik mijn stek af, maar helaas geen enkele snoek kan ik haken. Na ongeveer anderhalf uur maak ik een extra lange worp en haal de plug zo langzaam in zodat die bijna aan de oppervlakte drijft. Plotseling duikt er vanuit het niets een snoek op de plug waardoor de snoek half boven het water uit springt. Ik sla en even hangt de snoek. Wanneer ik verder binnen draai voel ik wel enige weerstand, maar al gauw zie ik waardoor dat komt: door de aanval van de snoek is het staaldraadje in een van de dreggen van de plug gehaakt waardoor ik de plug dwars binnenhaal met natuurlijk meer weerstand. Dit is het enige teken van leven wat ik van de snoeken zie. Ik besluit het op een andere stek in de buurt te proberen.

Op mijn nieuwe stek is iets veranderd: door een of andere instantie is een voorziening aangebracht om vissen onbeschadigd een gemaal te laten passeren. Dat is geen overbodige luxe, want ik heb menigmaal een zwerm meeuwen gezien die zich te goed deden aan de zwaarverminkte voorntjes die door het gemaal zwaar beschadigd waren en zo een makkelijke prooi waren voor die vogels.





Ook hier weet ik niks te vangen en ook op een andere stek verderop vang ik niks. Toch maakt het heerlijke weer en de omgeving veel goed. Volgens de verwachting van het KNMI zal het weer met december op de kalender omslaan naar nat en stormachtig weer.

Zondag 4 december 2011
Vandaag, zondag 4 december 2011, lijkt het ideaal snoekweer: bewolkt, een graad of 10 en een vrij krachtige zuidwesten wind.
Vandaag besluit ik met de FP grafiet 5 grammer te vissen en ook neem ik mijn gele FP 10 grammer mee. Deze laatste heb ik bij de oude meester persoonlijk gekocht en dat is nu zo'n 33 jaar geleden. Toen had ik nog geen leesbrilletje nodig.
Voor de FP 5 grams grafiet gebruik ik de Shimano Symetre 750, voor de gele 10 grammer een oude Luxor molen:






Ik begin om ongeveer 10 uur met de FP 5 grams grafiet en gooi hoopvol in. Worp na worp levert echter niets op, zelfs geen stootje. Na ongeveer anderhalf uur verwissel ik de twee meter lange FP 5 grams grafiet voor de gele 10 grams FP: dat is wel even wennen, want de 10 grammer is zeker 35 cm korter. Na een tijdje raak ik er een beetje aan gewend. Ik gebruik een 45 mm terrible op de 10 grammer, maar ook daar hebben de snoeken blijkbaar geen trek in. Om ongeveer kwart over twaalf besluit ik maar in te pakken.