woensdag 28 maart 2012

Hengel en trekkracht van de lijn

Ik lees regelmatig dat mensen een vislijn gebruiken met een veel te hoge trekkracht in verhouding tot de hengel die ze gebruiken.
Jan Schreiner had eens een aardige test beschreven hoe je kon laten zien dat we eigenlijk met veel te zware lijnen  vissen. Neem een pakje margarine van 250 gram, knoop dat aan de lijn van  je hengel  en probeer het van de grond te lichten. Jan Schreiner had deze test beschreven in een van zijn vele boeken.
Ik heb de test ook even gedaan met een Fairplay 5 grams grafiet en een Fairplay 10 grams grafiet.

Fairplay 5 grams grafiet en pakje croma van 250 gram.
Ik heb een FP 5 grams grafiet opgetuigd met een Shimano symetre met daarop maxima chameleon van 14/00. De trekkracht van deze lijn is 1,2 kg(1200 gram). Ik bind het uiteinde van de lijn vast aan een elastiekje dat ik om het 250 grams pakje margarine heb gedaan en probeer met de FP 5 grammer het pakje margarine op te lichten van de grond. Ik buig de 5 grammer in een bocht zoals ik hem nog nooit op een vis heb getrokken, maar het lukt niet het pakje margarine van 250 gram van de grond te lichten.  Met de lijn die ik gebruik met een trekkracht van 1200 gram kan ik bijna 5 pakjes margarine tillen.
Pakje Croma van 250 gram

Fairplay 5 grams grafiet en 1 pakje croma van 250 gram



Fairplay 10 grams grafiet en twee pakjes croma van 250 gram
Ik heb vervolgens een FP 10 grams grafiet opgetuigd met dezelfde Shimano symetre als hier boven met daarop maxima chameleon van 14/00 en trekkracht 1,2 kg. Aan de lijn bind ik nu twee pakjes margarine van ieder 250 gram. Totaal heb ik nu dus een gewicht van 500 gram. Ik probeer de twee pakjes margarine met de 10 grammer op te lichten, maar ook al buig ik de 10 grammer tot barstens toe, ik krijg de twee pakjes margarine totaal niet van de grond.

Twee pakjes croma met totaal gewicht 500 gram

Fairplay10 grammer met totaal 500 gram margarine


Op de 10 grammer gebruik ik 17/00 maxima met trekkracht van 2 kg(2.000 gram). Met die lijn zou ik dus 8 pakjes margarine kunnen tillen(8 X 250 gram= 2.000 gram), terwijl ik met de hengel bij lange na niet 500 gram kracht kan zetten. In onze beleving zetten wij enorm veel kracht op de vis, maar dat is een vertekend beeld, omdat wij aan de verkeerde kant van de hengel staan en de hefboomwerking van de hengel ons het idee geeft dat we enorm veel kracht zetten.

Natuurlijk verlies je wat kracht met de knoop aan het kunstaas en de wrijving in de ogen, maar er blijft nog genoeg kracht over bij de lijnen die ik gebruik.

Ik lees dat sommige vissers 15/00 nanofil met een trekkracht van 7,6 kg(7.600 gram) gebruiken op een 10 grams hengel. Met die 15/00 nanofil lijn kan je ruim 30 pakjes margarine optillen( 7.600/250=30,4), terwijl je met die hengel niet eens twee pakjes margarine kan tillen. De term overkill is hier een understatement.
Ik raad u aan deze test met de pakjes margarine ook eens uit te voeren en wellicht snapt u dan ook dat u wellicht met een (veel) te zware lijn vist.

zondag 25 maart 2012

Zondag 25 maart 2012

Vandaag besluit ik voor het eerst dit jaar op de karper te gaan, de snoeken laat ik verder met rust. Wanneer ik om ongeveer half tien 's morgens op pad ga met de fiets is het zwaar bewolkt en gewoon koud: ik schat ongeveer 6 graden, terwijl het de zaterdag ervoor bijna 18 graden werd. Dit is typisch voor de lente: de ene dag bijna 20 graden met de zon, de volgende dag bewolkt en amper 8 graden. De wind is noordoost van richting.

Ik vis met de Fairplay brasemhengel van 370 cm met een ABU eon 3601 reel gevuld met 17/00 maxima Chameleon( 2 kg trekkracht). Als aas gebruik ik gezoete mais uit blik. Mijn stek is een stadswater in Vlaardingen waar ik al eerder in het voorjaar met succes viste. In het voorjaar is het er gelukkig nog niet zo druk, 's zomers moet je er niet gaan vissen voor je rust.
Ik voer eerst wat mais en tuig dan mijn hengel op en ga vissen. Al vrij snel krijg ik beet, maar deze zetten niet door. Na een half uur krijg ik een wegloper en sla aan: een brasem van naar schatting 45 cm.

Omstreeks half elf komt Marcel ook even kijken. Hij vist zelf niet, maar heeft wel lokvoer bij zich. Omstreeks elf uur verkas ik naar voor het lyceum. Marcel voert ook met zijn meegenomen lokvoer. Het mag echter niet baten: het enige leven dat er is komt van vechtende meerkoeten en futen. Marcel vertrekt omstreeks twaalf uur en ik blijf nog een uurtje en vis nog een paar andere plekjes af een paar meter verderop. Dat levert ook niks op en als laatste bevis ik weer de plek waar Marcel zijn lokvoer heeft gegooid. Dit was de stek.

Een paar minuten nadat ik heb ingeworpen gaat de dobber schuin weg en sla ik aan: karper. De FP brasemhengel gaat goed rond en de karper trekt een paar keer lijn van de reel. Na een paar minuten kan ik hem scheppen. Het is een vrijwel schubloze spiegelkarpertje van ongeveer 50 cm.

Karper van ongeveer 50 cm

Nog een foto van de stek:

Stek bij het Lyceum

Na dit ene kapertje stop ik en fiets naar huis onder een inmiddels goed doorgekomen maart zonnetje. Het weer in maart blijft maar goed dit jaar en maart zal wel in de top tien van warmste maartmaanden terechtkomen. Zeven weken geleden werd er nog over de elfstedentocht gesproken......



zondag 11 maart 2012

Zondag 11 maart 2012

Vandaag hebben mijn zwager, Marcel en ik afgesproken op de bekende stek. Mijn zwager en ik gaan het eens proberen op de brasem omdat we opgetogen zijn over de brasem van 68 cm die Marcel vorige week ving op zijn rapier. Ook de regelmatig gehaakte zeelten doen vermoeden dat er genoeg witvis op de stek aanwezig is.
Mijn zwager gebruikt een Fairplay vlokhengel en ik de Fairplay brasemhengel cobold van 315 cm voor 12/00 nylon. Ik gebruik mais, mijn zwager gewoon brood. Marcel vist met zijn lievelingshengel de Fairplay rapier 2 grams.
Het weer is prachtig: zonnig, noordwesten windje en een graad of 10.

Wanneer wij arriveren is Marcel al bezig en heeft al twee aanslagen gehad op zijn rapier. Wij tuigen op en leggen een eenvoudig voertje van brood. Mijn zwager haakt na lange tijd een flinke kroeskarper die jammer genoeg na een keer mis scheppen los schiet. Hier een stuk van de dril: kroeskarperdril

Ik heb wel geteld eenmaal beet gehad. Verder is het niks met de witvis. Mogelijk is het water toch nog te koud.

Er valt overigens genoeg te genieten: we zien drie buizerds vliegen en in het riet horen we een winterkoninkje, het wordt duidelijk lente!

Marcel doet het beter: hij vangt een snoekje van rond 50 cm. Hier de dril snoek 50 cm op rapier.
Marcel mist ook nog een paar aanslagen. Hij is opnieuw de winnaar vandaag met zijn snoek.

Marcels favoriete kunstaasje is de Izumi:


Omstreeks half twee haken we af.

donderdag 1 maart 2012

Donderdag 1 maart 2012: reuze brasem voor Marcel

Van Marcel ontving ik onderstaand visverslag via e-mail.


Hoi Jan,

Ik was al in 3 dagen klaar met de klus, dus vandaag een klapnet besteld, morgen halen.
Tussendoor even wezen vissen, het was windstil en zag in de slootjes veel golven door het water, dus of ze wilden bijten.....

Ik heb welgeteld wel 5 aanbeten gehad en allemaal gemist! Ik was steeds afgeleid door de natuur om mij heen, eerst kwam er een mooie jachthond langs, hap mis.
Toen wilde ik controleren of mijn tang wel in mijn jas zat, ik voelen...moest ik slaan zonder anti-retour. Toen kwam die rare grote bruine vogel weer over, is groter dan een buizerd, maar een kop van een roerdomp, heel raar en weer mis, alsof ze meekeken onder water. Dat bleek wel, want er kwam er ook 1 onder de kant mee zwemmen en ik trok mijn aas er net zomaar uit in plaats van even te laten zwemmen heen en weer, maar hij had mij al gezien.

Eindelijk een ruk en gillende slip, is dit dan een BigMamma?

Ik had geen meetlint bij mij, dus een rietstengel afgeknipt en naderhand in de werkplaats opgemeten, 68cm!!! Wat voor reuzen zitten daar nog meer?


Brasem van 68 cm gevangen door Marcel



Nameten van rietstengel

Overigens zat die mooi in de rugvin, dus weinig schade gelukkig.
Ik had nog even van aas gewisseld naar streamer met lood(huppel)hagel, 2eworp weer een aanbeet, het leek wel of ze vandaag op hun hoede waren.

Nou, ik lees wel of je nog eens tijd hebt, ben benieuwd of we ze met 2 aassoorten wel kunnen verleiden tegelijkertijd, mij hebben ze vandaag goed beet genomen in plaats van andersom.

Groeten van Marcel.