zaterdag 30 november 2013

Plug, spinner en streamer

Vandaag zijn Wim, Marcel en ik weer gaan vissen op dezelfde stek als vorige week. Wim vist met de 10 grams FP spinhengel met een spinner en streamer, Marcel met zijn Sage aftma 6 vlieghengel 10 feet met streamer en ik met de FP baitcaster light met een Izumi plug.

Als we omstreeks 1 uur beginnen krijgen we al gauw een bui op ons kop. Er staat eerst nog een flinke noordwesten wind en het is een graad of 8.
We beginnen op de plek waar we vorige week succes hadden, maar dat levert vooreerst niks op. We verkassen een paar keer en Wim en later ik krijgen een aanslag, maar die blijven niet hangen. Marcel vist door op de plek waar ik mijn snoekaanslag kreeg en zit op een gegeven moment muurvast aan de bodem. Hij slaat en een grote kolk verraadt een snoek die niet blijft hangen. Gauw gooit hij nog een keer iets rechts van de plek waar de snoek los liet en nogmaals grijpt de snoek toe en nu hangt hij. De snoek verzet zich hevig en na een korte dril kan Marcel hem landen. Na meting blijkt hij 70 cm te zijn. Een mooie maat voor een snoek aan de vliegenhengel. Snoek op vliegenhengel










Snoek van 70 cm gevangen aan de vliegenhengel.









We verkassen nog een paar keer en komen uiteindelijk weer op de plek waar we vanmiddag begonnen zijn. Daar haakt andermaal Marcel een snoek op een plek waar Wim en ik al tientallen malen vergeefs hebben geworpen. Na een korte, felle strijd wordt ook deze snoek vakkundig door Marcel geland. De weerhaakloze streamer laat zich eenvoudig verwijderen. Ook deze snoek blijkt 70 cm te zijn.


Marcels tweede snoek aan de vliegenhengel.




70 cm snoek. Het is al schemerig en daarom is de flits nodig voor de foto.

Kort na deze vangst, omstreeks half zes, is het zo donker dat we genoodzaakt zijn te stoppen.

donderdag 28 november 2013

De aanhouder................

Van Marcel ontving ik onderstand relaas:

"Hoi Jan,

Vanmiddag vroeg klaar dus effe snel met de vliegenhengel erop uit….
Al snel had ik de eerste te pakken, terwijl mijn streamer in het water afzonk werd hij al gegrepen, blijkbaar lag de snoek er recht onder!
Gaat lekker krom die Sage Z-Axis 10ft.#6 Misschien wat licht, maar met bucktail streamers prima te doen.











Dit was ter hoogte van waar laatst jullie fietsen stonden.
Toen even de overkant op gezocht bij die duiker van die grote snoek van jou vorig jaar, niets….
Ik wilde omlopen naar die steiger en dacht ik werp nog even op het hoekje bij die beschoeiing met die zwammen erop destijds en bij de eerste worp BOEM vlak langs de beschoeiing knalde de volgende erop.



















Moet niet gekker worden, gaat lekker zo, maar wat vreten ze die streamers op zeg, die andere ook al, dit is eigenlijk de mindere kant ervan.
Toen nog even op de steiger gaan werpen, maar dat was niks, heel de steiger lag vol met stront van de aalscholvers en ganzen en dus mijn lijnhand nu ook, brrrr.

O ja, nog 2 foto's van het vissen met Daniël in een forellen putje in Utrecht, was leuk!







Lengte van al die vissen weet ik niet, maar ze zijn lekker aan de maat allemaal.

Groetjes Marcel."

zaterdag 23 november 2013

Ultralichte baitcaster van Fairplay

Een paar weken geleden zag ik op Marktplaats een advertentie van Henk Moelker waarin hij een ultralichte baitcaster van Fairplay aanbood. Henk is de oprichter van de Schreineriaan. Deze hengel wilde ik graag hebben en toen ik de vraagprijs bood was de koop gauw besloten.

Afgelopen donderdag ben ik de baitcaster gaan ophalen bij Henk thuis. We hebben onder het genot van een bak koffie een tijd zitten kletsen over onze hobby sportvissen,  Fairplay hengels en over de boeken van Jan Schreiner die Henk, net als ik, verzamelt. Ook heb ik voor het eerst een Glassking spinhengel van 10 gram, 230 cm in mijn handen gehad.

Vandaag, zaterdag 23 november, ga ik de ultralichte FP baitcaster voor het eerst gebruiken. Volgens Henk is het een uniek exemplaar. De hengel bestaat uit één deel van 181 cm en twee verwisselbare handvatten: één voor een reel en één voor een werpmolen. Ik gebruik de baitcaster met mijn ABU Revo Premier:

Ultralichte Fairplay baitcaster met ABU revo premier.





Wim gaat met zijn FP 5 grams grafiet hengel vissen. Marcel is met zijn zoon vliegvissen in Utrecht en is dus niet van de partij.
Wim vist met een spinner en ik in eerste instantie met een Salmo plug. De ultralichte baitcaster werpt makkelijk en is lekker licht. We vissen eerst de kleine slootjes af, maar krijgen geen stootje. We verkassen een paar keer en komen uiteindelijk bij de grote plas uit. Ik ga in de grote plas zelf vissen terwijl Wim een zijslootje bevist. Om wat dieper te kunnen vissen verruil ik de Salmo plug voor een zinkende Izumi 4-play, die ik ooit van Marcel heb gehad. Na een aantal worpen krijg ik een aanslag en aanvankelijk denk ik aan een klein snoekje, maar dichterbij de kant verzet de snoek zich heviger en na een kort maar hevig gevecht kan ik hem scheppen. In het net gaat de snoek pas echt te keer en de snoek en de plug zijn helemaal in het net verwikkeld. Met moeite kan ik de snoek en de plug uit het net bevrijden. De snoek meet 62 cm.


Izumi 4-play plugje.


Eerste snoek op de UL baitcaster: lengte 62 cm.




Wim heeft op zijn stek een grote snoek bij zijn kunstaas gezien en ik besluit ook in de zijsloot te gaan vissen. Na tientallen keren op dezelfde plek te hebben gegooid haak ik een snoek, die meteen massief aanvoelt. De snoek gaat zelfs een paar keer door de reelslip heen die toch zwaar is afgesteld en de snoek maakt een paar sprongen boven water. Wim maakt een paar foto's van de dril en schept uiteindelijk de snoek die 76 cm meet.







Dit is wat menig voorntje als laatste in zijn leven heeft gezien.









De snoek heeft zijn vrijheid terug.


Nadat de snoek is teruggezet, vis ik weer verder en na een worp of 5 zie ik een flinke snoek vlak voor mijn voeten de Izumi inhalen, even aanraken, maar dan toch afhaken. Helaas krijg ik deze niet meer te pakken.

Wim is minder gelukkig: een stuk of 4 keer krijg hij even een snoek eraan, waaronder een grote, maar geen een blijft hangen.
Omstreeks half zes is het zo donker dat we gedwongen zijn te stoppen. Mijn UL baitcaster is ingewijd.

zondag 17 november 2013

Experimenteren met Photoshop

Gisteren met de vlieghengel met streamer geprobeerd een snoek te verschalken. Marcel, Wim en ik vingen helemaal niks. Marcel was de enige die een aanslag op had op de streamer, maar de snoek bleef niet hangen.

Daarom ben ik wat aan het experimenteren met Photoshop: